Monday, 26 January 2015

Cara Bersihkan Lidah Lembu Sebelum Dimasak

Ni citer kat kampung hari tu.

ntah la dari mana datang selera nak makan lidah lembu. hahahaha... mengalahkan orang mengidam dah.

sebenarnya dah lama terasa-rasa nak masak lidah lembu ni. cuma masalahnya aku tak pandai nak cuci je. pernah dulu aku hampir membeli lidah lembu kat pasar malam BK4. masa dalam keter kat tempat parking tu aku call dulu kak yah tanya cara nak cuci dia, kak yah kata kena layur atas api (kira macam bakar la ni, cuma jauhkan sikit lidah tu dari api. layur sampai agak-agak hitam sikit pastu kikis buang kulit luar lidah tu. aku pikir ehh, macam lecehhhh je ni. lalu kensel plan nak masak lidah.

jadik, alang-alang aku kat kampung ni, cekgu-cuci-lidah pun ada kat sebelah je ni, mari kita prektis cuci lidah lembu.
aku beli seketul lidah lembu kat pasar Machang. tebiat aku tanya harga dulu. aku risik kat pakcik jual daging tu.
baru risik je. aku tanya " ni lidah lembu ni berapa sekilo?
pakcik tu tak jawab tapi terusss je ambik timbang pastu standby plastik nak isi lidah. terkelu lidah aku seketika.

lepas timbang dia cakap.."... ni kira RM25 je la.."
tak sempat aku nak tengok betul-betul berapa gram lidah tu. nak cakap tak jadi tak tergamak la pulak. soklan aku berapa RM sekilo pon takde jawapan. haishh la pokcik wehh.

beli je lah. kang tak beli kang kempunan. gerai jual daging lembu segar dalam pasar tu yang bukak hari tu hanya 2 kedai aje dan kebetulan kedudukan dua kedai tu berdepan antara satu sama lain. kang aku tak beli ngan pakcik tu kang, mesti la aku kena beli kat kedai depan dia. dah la masa sesi tanya harga tu penjual depan tu dah tentu-tentu dengar perbualan kami. takpe la, kali ni tak yah nak compare-compare sangat, beli je balik.

balik rumah, seperti yang kak yah ajar, lidah tu kena layur atas api. lepas tu kulit luar lidah menggelembung. pastu ambik pisau kisis sampai habis. refer gambar kat bawah ni.

 senangggg sangat.

lepas dah habis kikis, boleh basuh dan rebus.

aku potong lidah tu kepada 3 bahagian sebelum rebus. cepat sikit.

lepas dah empuk lidah tu, aku goreng kunyit.

menangis kesedapan..

aku sajes, korang buat lidah air asam. lagiiiiiiiiiiiiiii sedap.

sekian,

yang baik dari Allah,
yang buruk dari Aku.