Wednesday, 26 November 2014

Resepi Laksam Mudah

Orang kelantan panggil LAKSE.


Bahan - bahan yang tersangat mudah :

untuk tepung laksam :

1. tepung beras - 1 paket. (gambar takde, lupa nak tangkap tapi kalau tak silap aku, satu paket 500gram).
2. air
3. bekas macam kat bawah ni.


tuang semua tepung beras tadi dalam bekas seperti kat atas ni.
isi air dan bancuh sehingga paras bawah muncung bekas tu.
kemudian, panaskan kukusan.

bila kukusan sudah mula keluarkan wap, boleh lah mulakan proses mengukus.
cara kukusnya,
ambik sekeping penutup periuk, oleskan sedikit minyak. jangan terlalu berminyak ye. seeloknya gunakan sehelai tisu, celupkan sedikit kedalam minyak, dan oles-oleskan di permukaan penutup periuk tadi.
letakkan penutup periuk kedalam kukusan dulu, kemudian baru tuang adunan tadi. pandai-pandai sendiri la tengok banyak mana nak tuang ye.

kukus selama agak-agak dalam 7 - 10 minit gitu, ataupun kalau nampak tepung tu dah menggelembong tu maknanya dah masak la tu.
dah masak, angkat dan biarkan seketika.




untuk kuah :
1. ikan sardin boleh (bukan sardin yg dalam tin tu ye), ikan kembung boleh, ikan selar boleh, ikut suka la ye. sebanyak 5 ekor. aku guna ikan sardin. sebab murah kahkahkah.
2. santan dari sebiji kelapa. aku blend je kelapa parut tu dan hasilkan santan sebanyak bawah muncung bekas yang kat atas tu tadi.
3. bawang merah yang besar tu 2 biji, halia sebesar satu ruas ibu jari tangan korang aku, dan lada hitam aku letak dalam 15 biji gitu. korang boleh letak sesudu kecik. tumbuk halus. aku takleh letak banyak lada hitam walaupun aku suka sebab anak-anak aku takleh makan kalau pedas sangat. jadi aku bubuh takat nak bangkitkan bau hangat tu aje.

cara masak kuah laksam:

ikan yang telah siap dibersihkan, aku susun dalam periuk dan letak 2 keping asam keping. asam keping tu aku potong 3. jadi aku dapan 6 bahagian.
aku selitkan kat badan-badan ikan. bawah, atas, celah belahan perut..
pastu lumurkan garam. air aku letak 2 sudu aje ye, sabit nak kasi stim tu aje yang memasakkna isi ikan.
kendian, aku tenggekkan atas api perlahan. tutup periuk supaya wap yg terperangkap tu boleh memasakkan ikan tu lebih cepat dan sekata.

dah masak ikan, ambik isinya sahaja.
then, isi ikan tu aku blend dengan bawang dan halis tadi.
dah tu tuang dalam periuk. masukkan santan dan lada hitam yang ditumbuk halus tu tadi.

panaskan atas api. sentiasa kacau supaya santan tak pecah lemak. masukkan 1 keping atau 2 keping asam keping.
masukkan garam dan kalau suka ajinomoto boleh masukkan juga, kalau suka gula pun boleh masukkan juga ikut selera masing-masing.

dah mendidih, boleh la tutup api gas. siap pon!


tadaa..! my home made laksam.
sekian.

Yg baik dari Allah,
Yg buruk dari Aku.