Friday, 19 February 2016

Mengolah Makanan Lebihan Semalam - Sardin Sebagai Inti Karipap Pusing



Petang Ahad hari yang sama aku menjala roti jala...

kemas-kemas pati ais, terperasan yangaku simpan lebihan sardin yang 2 atau 3 hari yang lalu.
test rasa dia. masih ok. belum basi.

ada 2 ketul isi ikan sardin. aku tumis bawang merah, pastu tuang balik ikan sardin tadi. kemudian tambah air dalam 2 cawan camtu. kemudian masukkan 2 ketul ubi kentang bersaiz besar yang dah dipotong dadu.
dah empuk semua, masukkan garam gula, ajinomoto semua dan sedikit asam jawa (sebesar sebiji kacang tanah aje, sabit nak kurangkan bau ikan sardin)
then sejukkan.

pastu uli pulak doh karipap. kali ni nak try buat karipap pusing.
banyak resepi ada kat fesbuk kan?
tapi aku ikut cara yang diajar oleh sepupu aku Kak Som. aku pernah tinggal dengan Kak Som masa tunggu result SPM hujung tahun 1996.
Kak Som ajar doh pertama uli dengan merjerin aje. just gandum dengan marjerin. garam pun takyah sebab merjerin dah masin.
doh kedua, uli gandum dengan air garam aje.

oleh kerana aku rasa sangat senang bahan-bahan nya, sampai sekarang la aku ingat, walaupun jarangggg sangat aku buat karipap pusing ni,

doh yang telah siap di uli.

doh yang di uli dengan air garam tu, kuantitinya adalah mesti dua kali ganda dari doh merjerin.
contoh kalau kita guna 1 cawan gandum untuk doh marjerin, maka doh yang di uli dengan air garam hendaklah menggunakan 2 cawan gandum.
kalau korang terngok saiz doh dalam gambar, doh putih tu 2 kali ganda besar dari doh kuning.

sebabnya adalah jeng jeng jeng...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






sebab doh putih perlu membungkus menutupi doh kuning. macam dalam gambar kat atas ni.

lepas tu gelek macam biasa

kemudian gulung

lepas gulung, gelek balik

lepas tu gulung balik

lepas tu potong 

gelek untuk masukkan inti







Karipap ni aku goreng keesokkan harinya (isnin) sebagai bekal anak-anak bawak skolah.
gambar tak sempat nak snap sebab tergesa-gesa sangat.

ok lah,

sekian dulu.

lain kali rajin aku update lagi.

Yg baik dari Allah
Yg buruk dari Aku