aku memang suka makan cheese kek. dan jauh di dasar hati... wow, dasar le sangat huhu... aku teringin nak belajar buat cheese kek sendiri. aku dok baca dalam blog kata tak susah mana pon nak buat cheese kek ni. lalu aku tekad untuk try buat in stead of beli yg dah siap.
perancangan untuk buat cheese kek ni dari hari jumaat lagi. jadi, sebelum balik kerja jumaat tu, aku gugel resepi. dapat la dari blog mana ntah aku lupa dah. (tengkiu kat blogger tu).
dan aku print resepi beliau.
balik kerja aku singgah Bagus. beli bahan2 yg ada dalam resepi tu. cuma topping dia blueberry je aku tak beli, sebab ada lagi belen yang masa aku blajar buat blueberry cheese tart lepas raya hari tu. cukup ngam ngam untuk topping kot.
kat Bagus tak jual lemon. jadi terpaksa la aku tunda cheese kek aku. ingatkan nak buat malam nya tu. boleh la sabtu tu kami makan. nak buat cemana...
pagi sabtu Ngah tak kerja. kata dia nak kayuh basikal kat shah alam ngan kengkawan dia. ni lagi sorang. sanggup pagi-pagi buta ikat basikal kat bonet keter semata-mata nak kayuh reramai., kalau aku, huhhh... tarik selimut lagi baguih.
petang lepas asar, aku ajak Ngah pergi Mydin Subang untuk beli barang2 dapur. dan beli sekali lemon. boleh la teruskan niat buat cheese kek.
bahan - bahan cheese kek yang aku guna. |
kasi zoom sikit.. lemon tu RM1.90 sebiji aku beli kat Mydin |
ni la rupa cheese kek aku. aku ada loyang bulat tapi kecik. memandangkan aku risau kot2 kalau aku pakai loyang kecik dia limpah, baik aku guna loyang pat segi yg lebih besar siap2. |
hasilnya... nipis sikit cheese kek aku. tapi sedap dia tu menangis makan okeh |
ni adelah resepi yang aku gugel dan print sebagai panduan. terima kasih kat blogger berkenaan. |
aku ni kalau first time buat resepi apa-apa pun la, selalunya aku memang ikut betul2 panduan resepi tu. tapikan, yang part gelatin tu dia kata panaskan guna teknik double boiling, aku konfius sikit sebab dia tak cakap campur air ke takyah. aku pun panaskan la gelatin tu tanpa campur air, sebab aku pikir kalau cekelat masakan tu pon tak campur air huhu.. lalu tunggu punya tunggu, eh macam tak masuk akal je tak letak air, lalu aku letak air dalam 3 sudu gitu, barula gelatin tu cair. pastu aku pun happy la. dan resepi tu kata biarkan selama 5 minit. aku pun pukul whiping cream pulak. lepas tu aku pukul krim cheese pulak. bila aku nak campur ngan gelatin tadi, alamak dia dah keras pulekk. lalu aku panaskan balik dan campur lagi 3 sudu air. dah cair cepat2 aku tuang dalam cream cheese macam yang resepi tu suruh.
hasilnya...serius sedappp
kepada penggemar cheese kek, sila la blajar buat ni, serius tak susah punnnnnn...!
nota kaki :
aku memang sedar ejaan sepatutnya cheese cake, saja je aku tulis cheese kek. motif bagitau? huhu
sekian,
yg baik dari Allah,
yg buruk dari Aku.