plan asal nak beli pisang tanduk. kat pasar malam tu tak silap aku ada 2 kedai jual pisang.
antara dua kedai tu, kedai bawah lebih murah harga dia. kedai bawah tu maksud aku, lorong pasar malam tu dia macam membukit sikit, jadi kedai pisang yang murah tu yang belah bawah. eh, paham ke idok ni...
yang membuatkan aku rasa kedai bawah tu murah adelah, tiap kali aku nak beli pisang, aku tanya harga dulu berapa sekilo. kebiasaan aku tanya kedai atas dulu, sebab aku lalu depan kedai tu dulu, baru aku menyusur ke bawah.
kedai atas, hari tu (dulu-dulu la) aku tanya pisang berangan berapa sekilo, budak tu cakap RM4.20.
aku pun jalan lagi kebawah. nampak kedai pisang kat bawah ni aku tanya pisang berangan dia berapa sekilo. pekerja tu cakap RM4.00. terus aku beli kat situ.
lepas pada tu, aku lebih suka beli kat kedai yang bawah berbanding kedai atas.
jadi selasa lepas, aku singgah nak beli pisang tanduk. tapi kedai bawah takde pisang tanduk. kata budak tu, pisang tanduk payah sikit nak dapat. tapi aku tengok kedai atas ada je jual pisang tanduk. cuma aku je malas nak patah balik. takde hati pun ya jugak.
lalu aku beli je pisang abu.
sekilo RM3.00. mahal ke?
tak kott.
sesikat yang aku beli tu RM3.30. tapi dia mintak RM3 je. Alhamdulillah... semoga berkembang maju bisnesmu..
balik rumah aku biarkan aje pisang tu kat dapur. sebab plan nya pon bukan nak masak terus. rajin aku belum datang. tu pasal la sengaja aku beli yang belum kuning.
semalam (rabu) baru aku masak.
perkenalkan... jeng jeng jeng...
PISANG GORENG COKLAT CHEESE
bahan - bahanya :
pisang abu sesikat
gandum secawan atau lebih
telur,
serbuk penaik bikarbonat (yang ni takde pun takpe, cuma hari tu aku pertama kali buat pisang cheese aku letak benda ni nampak pisang goreng aku cantikkkk je, macam yang orang jual tu aje. mungkin ini rahsia dorang kott)
coklat masakan
cheese (apa tajuk cheese ni aku tak ingat. sebenarnya ni cheese yang terlebih masa aku buat piza beberapa bulan yang lalu)
cara masak dia mudah je.
mula-mula goreng pisang tu.
cara aku goreng pisang :
kebiasaan aku guna tepung beras campur sedikit gandum. tapi memandangkan tepung beras habis, aku bantai je guna gandum aje.
jadi,
Gandum dalam 1 cawan setengah (pandai-pandai korang la ye)
satu sudu teh (atau kurang) serbuk penaik bikarbonat (ni kalau banyak rasa dia macam payau-pijar sikit - tak sedap)
garam, air dan sebiji telur.
gaulkan sebati. kepekatan tu kena pandai-pandai agak, supaya pisang tu bersalut tepung dengan elok. kalau cair, nanti tepung tu taknak lekat kat pisang, tak best jugak.
pisang abu dibelah 2. celupkan pisang kedalam bancuhan tepung tadi.
kendian, goreng secara deep fry. deep fry maksud dia; pisang tu digoreng tenggelam dalam minyak. kalau minyak sikit, pisang tak tenggelam dalam minyak tu bukan deep fry nama dia.
dah siap goreng, masa pisang masih panas, kau nak taburkan cheese dulu pun boleh, nak taburkan coklat masakan dulu pun boleh.
macam aku, aku telah taburkan cheese dulu. sebab cheese aku dari dalam peti sejuk. sedangkan coklat masakan aku dari suhu bilik. cheese yang sejuk terkena pisang panas, dia akan melted lebih cepat. terpulang masing-masing ye.
aku punya, aku parut cheese atas pisang. kemudian, aku parut pulak coklat masakan.
coklat masakan tu, kalau takde, korang boleh gantikan dengan gula perang. pon maveles jugak rasa dia.
aku pernah makan kat restoran di shah alam, apa ntah nama kedai tu, dia punya menu untuk pisang cheese punya la banyak.
yang aku sempat jeling adelah, pisang goreng + cheese aje, pisang goreng + gula perang + cheese, pisang goreng + coklat + cheese. ada tu siap letak coklat rice lagik.
korang nak tuang susu pekat manis tu pun boleh je kottt.
paling kuat pun cirit birit je. hahaha
sekian, selamat mencuba!
Yg baik dari Allah,
Yg buruk dari Aku.